Πώς Τα Μυοσκελετικά Προβλήματα Και Τα Πόδια Συνδέονται

Ως ασκούμενος και ερευνητής για πάνω από 30 χρόνια, είχα πάθος να κατανοήσω τη σχέση μεταξύ της μηχανικής των ποδιών και της συνολικής υγείας του σώματος. Μπορώ ακόμα να θυμηθώ τον καθηγητή μου στη βιομηχανία, λέγοντας ότι «ο τρόπος περιπάτου του ασθενούς επηρεάζει όχι μόνο τη συνολική υγεία των ποδιών αλλά και τη συνολική υγεία του σώματος». Εκείνη την εποχή δεν κατάλαβα πλήρως το πόσο προφητική ήταν η δήλωση του.

Οι μύες υπάρχουν σε όλο το σώμα και χωρίζονται σε τρεις κύριους τύπους: σκελετικός, καρδιακός και λείος.

Όλοι οι μύες έχουν προσκολλήσεις σε οστά και άλλους μυς. Μερικά προσκολλώνται σε περισσότερα από ένα οστά, μερικά προσκολλώνται απευθείας σε ένα οστό ενώ άλλα προσκολλούνται σε μυ. Οι μύες χωρίς προσκολλήσεις ονομάζονται εγγενείς μύες. Η κύρια λειτουργία αυτών των μυών είναι η σταθεροποίηση των αρθρώσεων ή η κίνηση σε ένα μικρό εύρος κίνησης.

Το σύστημα των σκελετικών μυών είναι το πιο γνωστό επειδή είναι η πιο ορατή μορφή ανατομίας που μπορούμε να δούμε όταν κοιτάζουμε το σώμα κάποιου. Οι μύες σε αυτό το σύστημα συνδέονται στα οστά με τένοντες και παρέχουν κίνηση εκτός από την υποστήριξη της στάσης του σώματος και τη διατήρηση της ισορροπίας στο πάνω μέρος του σκελετού σας.

Η λειτουργία του ποδιού, που αναφέρεται ως βιομηχανική, είναι καθοριστικός παράγοντας για τη γενική ευεξία του ασθενούς. Από τεχνική άποψη, αυτό είναι εύκολο να κατανοηθεί. Ένα ασταθές θεμέλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρο το κτίριο. Παρομοίως, ένα ασταθές πόδι (π.χ. ένα που ασυνήθιστα προδίδει) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρο το σώμα.

Υποστηρικτικά Πέλματα Ποδιών

Για χρόνια προσπάθησα να σταθεροποιήσω τη μηχανική του ποδιού χρησιμοποιώντας υποστηρικτικά πέλματα ποδιών. Το ανθρώπινο πόδι είναι μια σύνθετη δομή με 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους και 19 μυς. Έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως θεμέλιο για το ανθρώπινο σώμα και επίσης παρέχει σταθερότητα.

Η κύρια λειτουργία του ποδιού είναι να απορροφά σοκ κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο. Αυτή η απορρόφηση του σοκ από το πόδι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 60% των ενεργειακών δαπανών. Το πόδι λειτουργεί επίσης ως δομή που φέρει βάρος και μπορεί να υποστηρίξει δύο έως τέσσερις φορές το σωματικό σας βάρος κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον στήριξη για τα πόδια τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – είτε επειδή έχουν προϋπάρχουσα κατάσταση όπως επίπεδη πόδια ή πελματιαία περιτονία, επαναλαμβανόμενο τραυματισμό από άγχος κ.λπ. ή επειδή είναι υπέρβαρα και πρέπει να προστατεύουν από τραυματισμό κατά την άσκηση.

Αυτές οι πάπες ενσωματούσαν τυπικά ένα υποστήριγμα καμάρας με απόσπαση στο μπροστινό μέρος του ποδιού (σφήνωση). Ήταν πολύ αποτελεσματικοί για τον έλεγχο του πόνου, του γόνατος και της οσφυαλγίας, αλλά σε πολύ υψηλό κόστος. Με τα χρόνια, μου έγινε φανερό ότι με την υποστήριξη του ποδιού την αποδυνάμωνα. Όσο οι ασθενείς μου φορούσαν τις πάπες των ποδιών τους, ο πόνος τους στο σώμα τους ήταν μικρότερος.

Ωστόσο, ο πόνος τους επέστρεψε γρήγορα όταν οι πάτοι δεν φορούσαν. Φάνηκε ότι εθιστώ τους ασθενείς μου στις ορθώσεις τους!

Ο νυχτερινός νάρθηκας είναι μια συσκευή που φοριέται τη νύχτα και συγκρατεί το πόδι σε μια θέση που επιτρέπει στον μυ της γάμπας να χαλαρώσει και να μειώσει την ένταση στον αχίλλειο τένοντα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη του πόνου που προκαλείται από πελματιαία απονευρωσίτιδα, αχίλλειο τενοντίτιδα ή άλλες καταστάσεις.

Η Σχέση Ανάμεσα Στο Πόδι Και Την Μυοσκελετική Υγεία

Ωστόσο, ανακαλύψαμε πρόσφατα μια άλλη σημαντική σχέση μεταξύ του ποδιού και του σώματος: Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα αδύναμο και ασταθές πόδι μπορεί και συχνά οδηγεί σε ορθοστατικές παραμορφώσεις (κακή στάση του σώματος). Και αυτές οι ορθοστατικές στρεβλώσεις εμφανίζονται σε μικρά παιδιά. Έγινε επίσης σαφές ότι οι ορθοστατικές στρεβλώσεις είναι ένας προάγγελος στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου στο σώμα. Το παιδί με κακή στάση είναι ο ενήλικας με χρόνιο πόνο στο σώμα.

Στην προσπάθειά μου να αντιστρέψω και να διορθώσω αυτές τις ορθοστατικές στρεβλώσεις, συνέχισα να χρησιμοποιώ πάσσαλοι υποστηρικτικού τύπου. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν λιγότερο επιθυμητά: Αυτά τα πέλματα ποδιών βελτίωσαν σίγουρα τη στάση του σώματος.

Ωστόσο, όταν τα πέλματα δεν φορούσαν, τα κέρδη από τη στάση χάθηκαν γρήγορα. Και ανησυχητικά, σε πολλές περιπτώσεις, η στάση του σώματος εμφανίστηκε ακόμα χειρότερη σε σύγκριση με τις φωτογραφίες πριν από τη θεραπεία. Αυτό προκάλεσε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της στήριξης του ποδιού και της αποδυνάμωσης της στάσης.

Διαφορετική Προσέγγιση Στη Θεραπεία

Πριν από δέκα χρόνια άρχισα να χρησιμοποιώ μη υποστηρικτικά πέλματα τύπου πόδι που ενσωματώνουν μια μορφή θεραπείας με ακουστική πίεση. Αυτές οι πάπες, που αναφέρονται ως ιδιόκτητες πέλλες, εφαρμόζουν μια απτική διέγερση στο κάτω μέρος του ποδιού. Θεωρητικά, αυτή η απτική διέγερση μεταδίδει ένα σήμα στην παρεγκεφαλίδα (κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου).

Εφαρμόζοντας αυτό το σήμα, η παρεγκεφαλίδα αρχίζει μια ορθοστατική διόρθωση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Η στάση μετατοπίζεται από μία προς τα εμπρός, προς τα έσω θέση σε μια ευθεία πιο όρθια θέση. Οι φωτογραφίες με τη στάση του σώματος απεικονίζουν την άμεση και εκτεταμένη επίδραση που έχουν οι εσωτερικές σόλες στο σώμα.

Μυκητιασικές Λοιμώξεις Των Νυχιών

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών προκαλούνται συχνά από μολυσμένα κρεβάτια νυχιών. Οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και πολλοί άνθρωποι έχουν μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν (διαβάστε εδώ για μύκητες νυχιών θεραπεία με χλωρίνη).

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ποικιλία προσεγγίσεων, όπως τοπικές κρέμες, από του στόματος φάρμακα και από του στόματος αντιβιοτικά. Οι κρέμες εφαρμόζονται για τον καθαρισμό των νυχιών κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο, ενώ η λήψη από του στόματος αντιβιοτικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προφύλαξη (πρόληψη) ή θεραπεία για μύκητα των νυχιών.

Η χλωρίνη μπορεί να έχει διαφορετικές δυνάμεις και συγκεντρώσεις, με ποικίλες επιδράσεις στα νύχια και στο περιβάλλον δέρμα. Οι θεραπείες χλωρίνης είναι συνήθως πολύ γρήγορες και εύκολες στην εκτέλεση, οπότε αποτελούν την ιδανική επιλογή για πολυάσχολους ανθρώπους με μύκητα νυχιών.

Οι τυπικές αιτίες μιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι: ποτέ να μην φοράτε παπούτσια με ανοιχτό δάχτυλο, συχνή διαβροχή των ποδιών, όπως από το ντους ή το μπάνιο, το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε δημόσιους χώρους, όπως αποδυτήρια, να μοιράζεστε κάλτσες ή παπούτσια με άλλους, να μην κρατάτε τα πόδια στεγνά ή καθαρά , χρησιμοποιώντας μια κρέμα ποδιών που περιέχει ένα συστατικό που προάγει την ανάπτυξη μύκητα (όπως ένα που περιέχει λανολίνη) και τραυματισμό στο δέρμα γύρω από τα νύχια.

Οι θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών περιλαμβάνουν κυρίως τοπικούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες που εφαρμόζονται απευθείας στα νύχια, όπως κλοτριμαζόλη, νιτρική εκοναζόλη, κετοκοναζόλη, τερμιναφίνη ερυθρομυκίνης. Αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν στοματικά φάρμακα όπως η τερβιναφίνη για να απαλλαγούμε πλήρως από τη λοίμωξη και να την αποτρέψουμε από την επιστροφή.

Δημοσιευμένες μελέτες επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ της βελτίωσης της στάσης του σώματος και της μείωσης / εξάλειψης χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων. Ενώ και οι δύο εσωτερικοί πάτοι τύπου πέλματος και υποστηρικτικού τύπου βελτιώνουν τη στάση του σώματος, σε αντίθεση με τις υποστηρικτικές συσκευές τύπου, οι ιδιοδεκτικές πέλλες δεν εξασθενούν το πόδι.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ασθενείς μας διαπιστώνουν ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ελαττωματικά πέλματα τους όλο και λιγότερο και εξακολουθούν να διατηρούν το επίπεδο ευεξίας τους (μια διαδικασία που αναφέρεται ως προγραμματισμός).