Πώς Τα Μυοσκελετικά Προβλήματα Και Τα Πόδια Συνδέονται

Ως ασκούμενος και ερευνητής για πάνω από 30 χρόνια, είχα πάθος να κατανοήσω τη σχέση μεταξύ της μηχανικής των ποδιών και της συνολικής υγείας του σώματος. Μπορώ ακόμα να θυμηθώ τον καθηγητή μου στη βιομηχανία, λέγοντας ότι «ο τρόπος περιπάτου του ασθενούς επηρεάζει όχι μόνο τη συνολική υγεία των ποδιών αλλά και τη συνολική υγεία του σώματος». Εκείνη την εποχή δεν κατάλαβα πλήρως το πόσο προφητική ήταν η δήλωση του.

Η λειτουργία του ποδιού, που αναφέρεται ως βιομηχανική, είναι καθοριστικός παράγοντας για τη γενική ευεξία του ασθενούς. Από τεχνική άποψη, αυτό είναι εύκολο να κατανοηθεί. Ένα ασταθές θεμέλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρο το κτίριο. Παρομοίως, ένα ασταθές πόδι (π.χ. ένα που ασυνήθιστα προδίδει) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρο το σώμα.

Για χρόνια προσπάθησα να σταθεροποιήσω τη μηχανική του ποδιού χρησιμοποιώντας υποστηρικτικά πέλματα ποδιών.

Αυτές οι πάπες ενσωματούσαν τυπικά ένα υποστήριγμα καμάρας με απόσπαση στο μπροστινό μέρος του ποδιού (σφήνωση). Ήταν πολύ αποτελεσματικοί για τον έλεγχο του πόνου, του γόνατος και της οσφυαλγίας, αλλά σε πολύ υψηλό κόστος. Με τα χρόνια, μου έγινε φανερό ότι με την υποστήριξη του ποδιού την αποδυνάμωνα. Όσο οι ασθενείς μου φορούσαν τις πάπες των ποδιών τους, ο πόνος τους στο σώμα τους ήταν μικρότερος.

Ωστόσο, ο πόνος τους επέστρεψε γρήγορα όταν οι πάτοι δεν φορούσαν. Φάνηκε ότι εθιστώ τους ασθενείς μου στις ορθώσεις τους!

Η σχέση ανάμεσα στο πόδι και την μυοσκελετική υγεία δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Ωστόσο, ανακαλύψαμε πρόσφατα μια άλλη σημαντική σχέση μεταξύ του ποδιού και του σώματος: Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα αδύναμο και ασταθές πόδι μπορεί και συχνά οδηγεί σε ορθοστατικές παραμορφώσεις (κακή στάση του σώματος). Και αυτές οι ορθοστατικές στρεβλώσεις εμφανίζονται σε μικρά παιδιά. Έγινε επίσης σαφές ότι οι ορθοστατικές στρεβλώσεις είναι ένας προάγγελος στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου στο σώμα. Το παιδί με κακή στάση είναι ο ενήλικας με χρόνιο πόνο στο σώμα.

Στην προσπάθειά μου να αντιστρέψω και να διορθώσω αυτές τις ορθοστατικές στρεβλώσεις, συνέχισα να χρησιμοποιώ πάσσαλοι υποστηρικτικού τύπου. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν λιγότερο επιθυμητά: Αυτά τα πέλματα ποδιών βελτίωσαν σίγουρα τη στάση του σώματος.

Ωστόσο, όταν τα πέλματα δεν φορούσαν, τα κέρδη από τη στάση χάθηκαν γρήγορα. Και ανησυχητικά, σε πολλές περιπτώσεις, η στάση του σώματος εμφανίστηκε ακόμα χειρότερη σε σύγκριση με τις φωτογραφίες πριν από τη θεραπεία. Αυτό προκάλεσε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της στήριξης του ποδιού και της αποδυνάμωσης της στάσης.

Προφανώς, χρειάστηκε μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία!

Πριν από δέκα χρόνια άρχισα να χρησιμοποιώ μη υποστηρικτικά πέλματα τύπου πόδι που ενσωματώνουν μια μορφή θεραπείας με ακουστική πίεση. Αυτές οι πάπες, που αναφέρονται ως ιδιόκτητες πέλλες, εφαρμόζουν μια απτική διέγερση στο κάτω μέρος του ποδιού. Θεωρητικά, αυτή η απτική διέγερση μεταδίδει ένα σήμα στην παρεγκεφαλίδα (κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου).

Εφαρμόζοντας αυτό το σήμα, η παρεγκεφαλίδα αρχίζει μια ορθοστατική διόρθωση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Η στάση μετατοπίζεται από μία προς τα εμπρός, προς τα έσω θέση σε μια ευθεία πιο όρθια θέση. Οι φωτογραφίες με τη στάση του σώματος απεικονίζουν την άμεση και εκτεταμένη επίδραση που έχουν οι εσωτερικές σόλες στο σώμα.

Δημοσιευμένες μελέτες επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ της βελτίωσης της στάσης του σώματος και της μείωσης / εξάλειψης χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων. Ενώ και οι δύο εσωτερικοί πάτοι τύπου πέλματος και υποστηρικτικού τύπου βελτιώνουν τη στάση του σώματος, σε αντίθεση με τις υποστηρικτικές συσκευές τύπου, οι ιδιοδεκτικές πέλλες δεν εξασθενούν το πόδι.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ασθενείς μας διαπιστώνουν ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ελαττωματικά πέλματα τους όλο και λιγότερο και εξακολουθούν να διατηρούν το επίπεδο ευεξίας τους (μια διαδικασία που αναφέρεται ως προγραμματισμός).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *